vineri, 6 ianuarie 2012

Organizare 1Am inceput un proces lung de organizare, zic lung pentru ca implica mai multe schimbari. Totul a inceput de la 'Vreau sa ma imbrac mai variat (adica nu doar o pereche de blugi si o bluza) dar nu reusesc'. Am identificat 2 posibile motive: 1. nu stiu sa potrivesc hainele si 2. hainele pe care le am nu mi se (mai) potrivesc. Ei bine, eu am din amandoua... Pentru rezolvarea primei probleme am inceput sa citesc despre schema culorilor http://colorschemedesigner.com/, sa invat despre asocierile de culori disponibile in natura http://design-seeds.com/ si sa urmaresc bloguri in care se prezinta tinute zilnice. Pentru rezolvarea celei de a doua problema am inceput cu o selectie a hainelor din dulap: ce imi place si imi vine bine - inapoi in dulap, ce imi place si se poate modifica ca sa imi vina bine - intr-un cos dedicat, ce nu imi place sau ce nu poate fi modificat - in punga cu donatii, ce e uzat - la gunoi.
Cu aceasta ocazie am constatat ca in dulap se regaseau lucruri ce nu-si aveau locul acolo. Din acest motiv am extins organizarea la toate dulapurile din casa, dar nu toate odata. Tot cautand sfaturi despre organizare am citit o vorba cat se poate de adevarata: asa cum dezordinea nu s-a facut intr-o zi, nici ordinea nu se poate face intr-o zi! Prin urmare am luat pe rand (in zile diferite) dulapuri/rafturi pentru a fi organizate. Lucrurile care nu erau depozitate unde trebuie le puneam (temporar) intr-o cutie. Dupa ce terminam cu dulapul/raftul respectiv incepeam sa distribui lucrurile in plus pe unde le era locul. Inclusiv in sertarul cu sosete am instituit ordinea :) le-am impartit, cu ajutorul unor separatoare din carton, in sosete foarte groase pe care le port foarte rar, sosete subtiri si sosete groase. Acum lucrurile sunt distribuite insa nu e terminat procesul.

Referitor la garderoba, sunt in faza in care am un teanc mare de haine de modificat.
De asemenea imbratisez ideea de Reuse, Recycle, Repurpose. Iata cateva exemple:


 Si nu doar pentru haine:

   


Intre timp mai invat despre tinute si sper ca in final sa ajung sa spun ce imi lipseste din garderoba pentru a avea tinute complete.

                

In ceea ce priveste depozitarea vreau: sa infrumusetez solutiile de depozitare

   


si sa eficientizez depozitarea

 
Am extins si mai mult organizarea :) Gandindu-ma la cate schimbari vreau sa fac, am inceput sa ma intreb daca am timp, asa ca am schitat un orar pe zile al activitatilor saptamanale. Ca sa obtin orarul am facut o lista de domenii de activitati pe care vreau/trebuie sa le fac in cursul unei saptamani obisnuite (saptamanile de vacanta, sau sarbatorile de iarna sunt excluse de la acest program): Serviciu, Somn (nu radeti - avem tendinta de a taia din orele de somn si nu ne facem bine), Curatenie, Ingrijire personala, Timp pentru cei dragi. Pentru fiecare activitate am estimat un timp necesar. Apoi le-am impartit pe zile astfel incat sa ma incadrez in cele 24 de ore ale zilei. Nu e o planificare pana la ultima ora caci programul este unul orientativ, nicidecum nu vreau sa fac militarie cu mine si cu cei dragi, dar trebuie sa avem o imagine asupra timpului disponibil. O imagine corecta a timpului disponibil ne ajuta sa ne programam activitatile mai eficient, sa ne bucuram din plin de timpul petrecut cu cei dragi fara sa ne fuga gandul la teancul de rufe ce trebuie calcate si sa pretuim timpul nostru si sa refuzam acele activitati ce nu aduc nici o placere sau beneficiu.


Asa cum in casa fiecare lucru trebuie sa aiba locul lui pentru a mentine curatenia asa si in programul nostru fiecare activitate trebuie sa aiba timpul ei pentru a nu ne simti coplesiti si mereu fara timp.


Va urma :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu