duminică, 20 februarie 2011

Costum national din zona Maramuresului pentru nou-nascuti

Necesar pentru marimea 55
- 60-80 cm panza topita
- 30 cm polar alb
- 1 fermoar ascuns
- 2m dantela bumbac lata
- 3m dantela bumbac ingusta
- 1m panglica cu motive florale
- 1.5m panglica rosie zig-zag
- 1m banda bie preformata rosie
- 20 cm elastic
- ata elastica
Masuri necesare:

Latime spate
Lungime spate
Lungime maneca
Circumferinta bust
Circumferinta talie
Lungime rochie

Pentru rochie am folosit tiparul de ie cu platca. Am ales sa dublez platca cu material, prin urmare am croit de 2 ori partea superioara:
Partea care vine incretita sub linia bustului este de 1.5 ori mai mare decat platca. La fel si maneca este de 1.5 ori mai mare decat rascroitura manecii.

Initial am cusut banda cu flori de platca atat pe partea din fata cat si pe cea din spate. Apoi am executat cusatura de la umar. Apoi am prins poalele si manecile de platca si ulterior am executat cusaturile laterale.
Am prins dublura platcutei la rascroitura gatului. Apoi am prins in pliuri dantela lata la baza imbinarii dintre platca si poale.

La poale am prin un rand de dantela ingusta.
La maneci am pus paglica cu flori formand un canal prin care am pus elastic la final. Marginea manecii are un rand de dantela lata cu pliuri si unul de dantela ingusta prinsa drept exact pe margine.
In talie am cusut 5 randuri cu ata elastica pentru a sta cat de cat fixata pe talie.


Vestuta am croit-o din polar alb folosind dimensiuni un pic mai mari decat cele de la rochita (latime spate, rascroitura manecii. Vesta este formata din 2 straturi de polar iar la mijloc este intaritura. Am finisat-o pe margini cu banda de bie peste care am cusut manual dantela rosie. La rascroitura gatului am folosit dantela de bumbac lata prinsa in pliuri.

Costumatia finala:

Catrintele sunt cumparate.
Mult spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu