miercuri, 15 decembrie 2010

Costum Mos Craciunita nou nascuti

Necesar pentru marimea 50
- 60-80 cm catifea rosie
- 20 cm blanita alba
- 1 fermoar detasabil
- 20 cm intaritura autoadeziva
- 20 cm elastic

Masuri necesare:
Latime spate
Lungime spate
Lungime maneca
Circumferinta bust
Circumferinta talie
Lungime rochie
Circumferinta cap

Am inceput cu croirea partilor din catifea.
Rochita:
Partea superioara fata si partea superioara spate le-am croit la fel cu diferenta ca la partea din fata am rascroit mai mult la gat si la maneci. Fata este croita la indoitura materialului, spatele nu deoarece rochia va avea fermoar pe mijlocul spatelui. Am executat cusaturile umerilor si laterale pentru cele 2 parti.
Apoi am croit partea de jos a rochitei dupa instructiunile pentru fusta clos. Se masoara circumferinta partii superioare – acolo unde vine imbinata cu fusta (circumferinta taliei)

Am indoit matarialul in doua, pe diagonala, obtinand un triunghi. De varful unghiului ascutit (unul din cele 2 unghiuri) am masurat pe fiecare latura [circumferinta taliei :3]. Am unit punctele de pe cele 2 laturi prin desenarea arcului de cerc si astfel am obtinut linia taliei. Din punctele taliei marcate pe latura am masurat in continuare, pe fiecare latura, lungimea fustei. Am desenat din nou un arc de cerc ce uneste ultimele 2 puncte marcate - aceasta fiind linia tivului.
Am asamblat closul de partea superioara a rochitei.

Pentru maneca, am estimat cat de mare trebuie sa fie rascroitura manecii, am masurat apoi cat am rascroit si am desenat capul de maneca astfel incat sa corespunda masurii la care am mai adaugat 1-2 cm. In rest maneca este dreapta. Am cusut retinut maneca de partea superioara a rochiei.
Dupa asamblarea tuturor partilor am montat fermoarul.

Botosii i-am croit folosind tiparul creat de Jenny B Harris. Tiparul este disponibil gratuit pe blog-ul http://allsorts.typepad.com/
Dupa asambalarea partilor am taiat fasii de intaritura autoadeziva si am aplicat peste cusaturi. Am recroit partile componente din intaritura insa mai mici cu 0.5-1 cm decat cele din catifea si le-am lipit de dosul botosului. Astfel nu mai este necesara dublarea botosilor cu material caci cusaturile nu mai incomodeaza.
La marginea superioara a botosului am aplicat blanita in interiorul careia am pus elastic. Pentru realizarea ciucurelui am taiat un cerc de blanita cu diametru de 7 cm. Am insailat pe marginea cercului si cand am ajuns in punctul de unde am plecat am strans ata si am fixat-o prin cateva cusaturi. Apoi am cusut ciucurele de varful botosului.Pentru scufie am taiat un triunghi la indoitura materialului cu baza usor curbata.

Astfel avem doar o cusatura de imbinare. Ciucurele este realizat la fel ca la botosi.


Blanita am adaugat-o la final pentru toate piesele.
Penru poalele rochiei am taiat o fasie de blanita de 15 cm latime si lunga cat sa acopere toata lungimea closului. Pentru gat si maneci am taiat fasii de blanita de 10 cm latime. Cand am atasat blanita pe poale am pus fasia de blanita fata pe fata cu catifeaua si executat cusatura pentru maginea superioara a blanitei la distanta de 8-10 cm fata de marginea materialului.

Apoi am intors blanita si am cusut marginea pe dos de data aceasta de mana pentru a nu se vedea cusatura pe blanita aplicata pe fata rochiei.


Operatiunea e similara pentru toate piesele cu mentiunea ca 30% din latimea blanitei este intoarsa pe dosul piesei.Sper sa va foloseasca acest tutorial si astept sa vad ce costumase faceti :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu