Tutoriale



 Pentru proiectele dedicate nepotelei mele preferate (singura :)) mi-am propus sa realizez si tutoriale in care sa incerc sa explic cum am ajuns la rezultatul final. Daca incercati si voi as vrea sa vad si eu rezultatul :) va rog sa lasati link-ul catre poze in comentarii. Succes!


Costum Mos Craciunita nou nascuti


Necesar pentru marimea 50
- 60-80 cm catifea rosie
- 20 cm blanita alba
- 1 fermoar detasabil
- 20 cm intaritura autoadeziva
- 20 cm elastic

Am inceput cu croirea partilor din catifea.
Rochita:



Partea superioara fata si partea superioara spate le-am croit la fel cu diferenta ca la partea din fata am rascroit mai mult la gat si la maneci. Fata este croita la indoitura materialului, spatele nu deoarece rochia va avea fermoar pe mijlocul spatelui. Am executat cusaturile umerilor si laterale pentru cele 2 parti.
Apoi am croit partea de jos a rochitei dupa instructiunile pentru fusta clos. Se masoara circumferinta partii superioare – acolo unde vine imbinata cu fusta (circumferinta taliei)

Am indoit matarialul in doua, pe diagonala, obtinand un triunghi. De varful unghiului ascutit (unul din cele 2 unghiuri) am masurat pe fiecare latura [circumferinta taliei :3]. Am unit punctele de pe cele 2 laturi prin desenarea arcului de cerc si astfel am obtinut linia taliei. Din punctele taliei marcate pe latura am masurat in continuare, pe fiecare latura, lungimea fustei. Am desenat din nou un arc de cerc ce uneste ultimele 2 puncte marcate - aceasta fiind linia tivului.
Am asamblat closul de partea superioara a rochitei.

Pentru maneca, am estimat cat de mare trebuie sa fie rascroitura manecii, am masurat apoi cat am rascroit si am desenat capul de maneca astfel incat sa corespunda masurii la care am mai adaugat 1-2 cm. In rest maneca este dreapta. Am cusut retinut maneca de partea superioara a rochiei.
Dupa asamblarea tuturor partilor am montat fermoarul.

Botosii i-am croit folosind tiparul creat de Jenny B Harris. Tiparul este disponibil gratuit pe blog-ul http://allsorts.typepad.com/




Dupa asambalarea partilor am taiat fasii de intaritura autoadeziva si am aplicat peste cusaturi. Am recroit partile componente din intaritura insa mai mici cu 0.5-1 cm decat cele din catifea si le-am lipit de dosul botosului. Astfel nu mai este necesara dublarea botosilor cu material caci cusaturile nu mai incomodeaza.
La marginea superioara a botosului am aplicat blanita in interiorul careia am pus elastic. Pentru realizarea ciucurelui am taiat un cerc de blanita cu diametru de 7 cm. Am insailat pe marginea cercului si cand am ajuns in punctul de unde am plecat am strans ata si am fixat-o prin cateva cusaturi. Apoi am cusut ciucurele de varful botosului.



Pentru scufie am taiat un triunghi la indoitura materialului cu baza usor curbata.

Astfel avem doar o cusatura de imbinare. Ciucurele este realizat la fel ca la botosi.


Blanita am adaugat-o la final pentru toate piesele.
Penru poalele rochiei am taiat o fasie de blanita de 15 cm latime si lunga cat sa acopere toata lungimea closului. Pentru gat si maneci am taiat fasii de blanita de 10 cm latime. Cand am atasat blanita pe poale am pus fasia de blanita fata pe fata cu catifeaua si executat cusatura pentru maginea superioara a blanitei la distanta de 8-10 cm fata de marginea materialului.

Apoi am intors blanita si am cusut marginea pe dos de data aceasta de mana pentru a nu se vedea cusatura pe blanita aplicata pe fata rochiei.


Operatiunea e similara pentru toate piesele cu mentiunea ca 30% din latimea blanitei este intoarsa pe dosul piesei.



Sper sa va foloseasca acest tutorial si astept sa vad ce costumase faceti :)

******************************************************************************************************************************************************************

Opinci marturii in 10 pasi :)


Necesar:

Material care nu se destrama. Eu am folosit polar alb.
Fir de grosime medie sau snur si un ac cu ureche mare
Ata papiota in aceeasi culoare cu firul.


1. Taiati un dreptunghi cu dimensiunile L=10 cm, l=5 cm

2. Un capat al dreptunghiului se rotunjeste iar celelat se coase cu ata de papiota.


3. Incepand de la captatul cusut al dreptunghiului introduceti snurul. Lasati o rezerva de snur de 5 cm.
 4. La jumatatea lungimii dreptunghiului faceti nod si treceti pe latura cealalta.

 5. La prima impunsatura pe latura opusa faceti din nou nod lasand intre cele 2 noduri snur suficient cat sa asigure latimea opincii.
6. Treceti snurul prin partea rotunjita a dreptunghiului. Strangeti impunsaturile si apoi faceti un nod.
7. Treceti din nou pe latura opusa si se innodati ata la prima impunsatura.
8. Treceti snurul pana la capatul cusut al dreptunghiului.
9. Strangeti suficient cat sa se formeze opinca.
10. Faceti fundita cu cele 2 capete ale snurului  si taiati snurul in exces.
Succes!


******************************************************************************************************************************************************************

Costum national din zona Maramuresului pentru nou-nascuti




Necesar pentru marimea 55
- 60-80 cm panza topita
- 30 cm polar alb
- 1 fermoar ascuns
- 2m dantela bumbac lata
- 3m dantela bumbac ingusta
- 1m panglica cu motive florale
- 1.5m panglica rosie zig-zag
- 1m banda bie preformata rosie
- 20 cm elastic
- ata elastica
Masuri necesare:

Latime spate
Lungime spate
Lungime maneca
Circumferinta bust
Circumferinta talie
Lungime rochie

Pentru rochie am folosit tiparul de ie cu platca. Am ales sa dublez platca cu material, prin urmare am croit de 2 ori partea superioara:
Partea care vine incretita sub linia bustului este de 1.5 ori mai mare decat platca. La fel si maneca este de 1.5 ori mai mare decat rascroitura manecii.

Initial am cusut banda cu flori de platca atat pe partea din fata cat si pe cea din spate. Apoi am executat cusatura de la umar. Apoi am prins poalele si manecile de platca si ulterior am executat cusaturile laterale.
Am prins dublura platcutei la rascroitura gatului. Apoi am prins in pliuri dantela lata la baza imbinarii dintre platca si poale.

La poale am prin un rand de dantela ingusta.
La maneci am pus paglica cu flori formand un canal prin care am pus elastic la final. Marginea manecii are un rand de dantela lata cu pliuri si unul de dantela ingusta prinsa drept exact pe margine.
In talie am cusut 5 randuri cu ata elastica pentru a sta cat de cat fixata pe talie.


Vestuta am croit-o din polar alb folosind dimensiuni un pic mai mari decat cele de la rochita (latime spate, rascroitura manecii. Vesta este formata din 2 straturi de polar iar la mijloc este intaritura. Am finisat-o pe margini cu banda de bie peste care am cusut manual dantela rosie. La rascroitura gatului am folosit dantela de bumbac lata prinsa in pliuri.

Costumatia finala:

Catrintele sunt cumparate.
Mult spor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu